BRIDGES-NL studie

23 juni 2022

De afgelopen vijf jaar heeft Hebon deelgenomen aan een internationaal consortium (BRIDGES) dat in meer dan 60.000 borstkanker patiënten en meer dan 53.000 gezonde vrouwen de zogenaamde “multigene panel test” (met 34 genen) heeft geanalyseerd. De resultaten van deze analyse werden in 2021 gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

De resultaten van dit onderzoek definiëren vrij precies welke genen van een multigene panel test klinisch het meest bruikbaar zijn voor borstkanker risico bepalingen en wat de risico’s zijn die bij een positieve testuitslag horen. Hiermee kunnen klinisch genetici beter bepalen wat er getest moet worden voor welke vrouw en is de test voor meer vrouwen informatiever geworden.

Hebon heeft DNA ingestuurd van deelneemsters waarvan de BRCA1/2 gen-test negatief was (geen mutatie gevonden). In DNA van een klein aantal vrouwen zijn nu mutaties gevonden in een van de andere genen waarvan we nu weten dat ze de kans op borstkanker verhogen. Deze uitslagen worden momenteel door de behandelende artsen in de Klinisch Genetische centra teruggekoppeld naar de betreffende Hebon-deelneemsters.

Heeft u hier vragen over? Neem contact op met het Klinisch Genetisch centrum waar u eerder geadviseerd en getest bent.