Archief

Angelina Jolie heeft preventief haar eierstokken laten verwijderen

24 maart 2015
Angelina Jolie brengt, draagster van een BRCA1 mutatie, in een artikel in The New York Times naar buiten dat zij preventief haar eierstokken heeft laten verwijderen. Vorig jaar probeerde zij bewustzijn te creëren rondom erfelijke borst- en eierstokkanker door haar verhaal te vertellen over het dragen van een BRCA1 mutatie en het preventief verwijderen van haar borsten.

In Nederland is de Hebon studie opgezet om persoonlijke risicoschattingen van de kans op borst- en eierstokkanker voor vrouwen te kunnen verbeteren. Een precieze risicoschatting is erg belangrijk voor goed onderbouwd medisch advies over het wel of niet uitvoeren van preventieve ingrepen, controles en behandelingen. De Hebon studie onderzoekt o.a. ook de invloeden van preventieve eierstokverwijdering, b.v. op het risico op borstkanker. Lees daarover hier meer.  

Tot nu toe doen ruim 16.000 vrouwen mee aan de Hebon studie waarvoor ze een vragenlijst hebben ingevuld. Door de antwoorden van deze vrouwen kan er onderzoek worden uitgevoerd om verschillende vraagstukken rondom erfelijke borst- en eierstokkanker op te lossen.

Bent u of uw familielid getest op een BRCA1 of BRCA2 mutatie? U kunt nog steeds meedoen met de Hebon studie! Lees hier hoe u kunt deelnemen.


Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over preventieve eierstokverwijdering.
Voor meer informatie over erfelijke borst- en eierstokkanker kunt u ook terecht op www.brca.nl.

Klik hier voor het nieuwsbericht over Angelina Jolie op de website van het NOS.
Klik hier voor het gehele artikel in de New York Times (in het Engels).