Wat is de invloed van leefgewoonten in families met een verhoogd risico?

Tot nu toe is niet gebleken dat de risicofactoren of beschermende factoren, bekend bij de algemene bevolking, een ander effect hebben bij familiair belaste vrouwen. Wel is het zo dat deze factoren uiteindelijk bij hen meer invloed kunnen hebben. Dit klinkt tegenstrijdig maar we maken dit met het volgende voorbeeld duidelijk:

Het krijgen van kinderen op jonge leeftijd verlaagt het risico op borstkanker. Er wordt geschat dat als een vrouw haar eerste kind voor haar 25e krijgt, zij een verminderd risico op borstkanker heeft van 27%, ongeacht haar erfelijke belasting. Dit betekent dat als van de 100 vrouwen uit de algemene bevolking er 10 borstkanker krijgen gedurende hun leven, dit er ongeveer 7 zijn van 100 vrouwen die een kind hebben gekregen voor hun 25e jaar. Bij 100 vrouwen met een erfelijke belasting in de familie zal zich bij 40 vrouwen borstkanker voordoen voor hun 80e jaar, en dit kan naar beneden gebracht worden naar 29 door de beschermende werking van een eerste kind op vroege leeftijd. Een verschil dus van 11 vrouwen in de familiair belaste groep vergeleken met een verschil van 3 vrouwen in de algemene bevolking. Het plaatje hieronder illustreert de invloed van deze beschermende factor op zowel de algemene bevolking en hoogrisico families.


Voor risicofactoren geldt hetzelfde in omgekeerde richting. Overgewicht en roken verhogen percentueel het risico op borstkanker, dus de effecten hiervan voor vrouwen uit een hoogrisico familie zal uiteindelijk groter zijn dan voor vrouwen met een risico gelijk aan die van de algemene bevolking.