Methoden borstcontroles

Andere hoofdstukken binnen dit onderwerp: 'Regelmatige controles'

Middelen om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen
Er zijn verschillende middelen om de borsten te controleren zodat eventuele afwijkingen op een vroeg moment worden ontdekt. Hieronder wordt op deze middelen ingegaan.

Borstzelfonderzoek
Bij borstzelfonderzoek onderzoekt de vrouw zelf haar borsten (of laat dat door haar partner doen). Wetenschappelijk onderzoek heeft niet aangetoond dat borstzelfonderzoek helpt bij het verminderen van de sterfte aan borstkanker. Borstzelfonderzoek wordt daarom niet aangeraden maar ook niet afgeraden aan de algemene bevolking. De effectiviteit van borstzelf-onderzoek is niet speciaal onderzocht bij vrouwen met een verhoogd borstkankerrisico. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat borstzelfonderzoek helpt bij vrouwen met een hoog risico, wordt borstzelf-onderzoek nog geadviseerd aan hoog-risico vrouwen. Ook omdat het aannemelijk is dat kennis van het eigen lichaam kan resulteren in het vroegtijdig herkennen van afwijkingen en veranderingen in het borstklierweefsel.

Lichamelijk onderzoek
Lichamelijk onderzoek kan ook uitgevoerd worden bij de controle in de kliniek door een hulpverlener die gespecialiseerd is in borstaandoeningen (klinisch onderzoek). Bij het klinisch onderzoek worden de borsten en lymfeklieren in hals en oksel zorgvuldig geïnspecteerd en bevoeld.

Mammografie
Een mammogram is een röntgenfoto van de borsten, gemaakt terwijl de borsten tussen twee kunststofplaten worden gedrukt. Dit samendrukken is nodig om het borstklierweefsel zo goed mogelijk in beeld te brengen en te kunnen beoordelen. In geval er onduidelijkheid is kan het zijn dat er aanvullende foto's worden gemaakt, om het gebied net op een andere manier in beeld te krijgen. Op de website kanker.nl (www.kanker.nl) kunt u zien hoe een mammogram gemaakt wordt.

MRI scan
De afkorting MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Met een MRI scan worden afbeeldingen van het lichaam gemaakt met behulp van magneetvelden, dus niet met röntgen-straling. Op de website kanker.nl  (www.kanker.nl) kunt u hier meer over vinden. In Nederland wordt de methode gebruikt bij de controle van vrouwen met een sterk verhoogd risico op borstkanker, waaronder BRCA mutatiedraagsters. Uit onderzoek is gebleken dat de MRI scan veranderingen in de borst in een vroeger stadium kan ontdekken. Een nadeel is dat MRI duurder is dan mammografie en dat een MRI onderzoek langer duurt (ongeveer 35 minuten).
Verder onderzoek moet duidelijk maken of een MRI zinvol is bij vrouwen uit families met een verhoogd risico voor borstkanker, maar bij wie geen BRCA mutatie is aangetoond. Ook moet onderzocht worden of een MRI behulpzaam is bij het vaststellen van borstkanker bij vrouwen met dicht klierweefsel en of de frequentie waarmee dit onderzoek nu wordt ingezet bij BRCA1 en BRCA2 mutatiedraagsters goed is of moet worden aangepast.

Echografie
Echografie wordt soms ingezet als aanvulling op een mammogram of MRI onderzoek, om een specifiek gebied op een andere manier te bekijken. Het wordt niet aanbevolen echografie te gebruiken in plaats van mammografie. Op de website kanker.nl (www.kanker.nl) kunt u hier meer over vinden.

Lees verder onder 'Preventieve operaties'