Preventieve operaties

Andere hoofdstukken binnen dit onderwerp: 'Preventieve borstverwijdering' en 'Preventieve eierstok en eileider verwijdering'

Wanneer een vrouw getest is op een BRCA1/2 mutatie en de uitslag wijst uit dat zij een drager is zal zij informatie krijgen over de verschillende mogelijkheden voor controle en preventieve operaties. Zie voor meer informatie over regelmatige controles ‘Regelmatige controles’.

Een vrouw met een BRCA1/2 mutatie kan ervoor kiezen om preventief haar borsten en/of haar eierstokken en eileiders te verwijderen. De operaties zijn zeer ingrijpend en de keuze om ze te laten uitvoeren is afhankelijk van de persoonlijke situatie en voorkeur van de vrouw.

Voor een vrouw uit een familie met een erfelijke belasting, waarbij echter geen mutatie is aangetoond, is de beslissing voor preventieve operaties nog moeilijker. De risico’s zijn niet zo duidelijk als voor een mutatie draagster (zie meer over de risico’s onder ‘Risico voor personen zonder (aangetoonde) BRCA mutatie’ en ‘Risico voor BRCA1/2 mutatie dragers’. Onder ‘Preventieve borstverwijdering’ en ‘Preventieve eierstok en eileider verwijdering’ kunt u meer lezen over de operaties.

Lees verder onder 'Preventieve borstverwijdering'